993" /> 993"> 993"> 993"> 993"> 1993

1993

Image

1993

Woonschip

Op 1 september 1993 werden Spip en Don Heijman, een jong stel uit Rotterdam, de nieuwe eigenaar. Ze waren verliefd geworden op zowel het schip als op haar ligplaats, en gingen erop wonen in een prachtige havenkom in de Hollandsche IJssel. Om de cirkel te sluiten gaven ze het schip na alle namen die ze al had gehad haar eerste naam JURA weer terug.

Image
Een woonhaven in een ‘oude’ bocht van de Hollandse IJssel

Ze hadden geleerd van alle kostbare plannen van vorige eigenaren en besloten dan ook om er, uiteraard naast het plegen van onderhoud, gewoon lekker op te gaan wonen en daarvan te genieten. Wilde plannen werden er niet gemaakt, aan het onderhoud hadden ze immers hun handen al meer dan vol.

Image
Scheepswerf Van Duijvendijk in Krimpen aan den IJssel (1995)

Hierboven zien ze het schip voor de eerste keer uit het water. Het was voor twee stadsmensen, na een paar jaar hard bikkelen boven de waterlijn, toch best wel even schrikken hoeveel er ook nog onder de waterlijn bleek te zitten ;)

Image
Kosterkontje
Image
Image
Op de helling bij Van Grevenstein's Scheepswerf B.V. in Krimpen aan de Lek
Image
In het dok bij Van Grevenstein's Scheepswerf B.V.

In 1996 werd zoon Jim geboren en maakte de Teleac in de serie 'Industrieel Erfgoed' een item over het schip. Jim werd jaren later trouwens een topjudoka, kijk hier voor z'n website.

Teleac uitzending met item over het schip
Image
Terug van de helling
Image
Strak in de lak

En tot op de dag van vandaag geniet deze oude dame, die inmiddels tot een van de laatste Groningse kustvaarders behoort, in Werkhaven Hitland van een mooie ouwe dag. Ze wordt er inmiddels al meer dan 26 jaar en met nog steeds veel plezier verzorgd door hun huidige eigenaren.

Image
De Jura in de zomer van 2019

//

Back