Er waren veel mondharmonica trio’s in de vijftiger jaren, maar het razend populaire Rotterdamse ‘Hotcha Trio’ werd vaak tot Europa's beste verkozen. Ze verkochten wereldwijd miljoenen platen, en traden op door heel Europa. Tot in Zuid-Amerika lieten ze hun sporen na. In Nederland werden ze vooral bekend met het nummer The Galopping Comedians, oftewel het Borstelnummer van Dorus. Klik op onderstaande audio link om het te luisteren.

Image
Geert van Driesten, Joop Heijman en Jan Vuik

Joop Heijman (1918) speelde in het begin van de jaren dertig, al op jonge leeftijd saxofoon in het orkest van Harry en Oscar Jamin, dat men gerust kan beschouwen als de eerste Rotterdamse big band. Toen hij vanuit Amerika de muziek hoorde van 'Borrah Minevitch and his Harmonica Rascals' was hij om. Nooit eerder hoorde hij zulke klanken. Mondharmonica’s werden besteld en zo’n twee jaar werd er samen met bevriende muzikanten hard geoefend.

Toen Borrah Minevitch in 1938 in Europa op tournee was, lukte het de jongens om een stukje voor hem te spelen. Borrah vond het fantastisch en noemde hun hierna ‘real hotcha boys’ (hotcha betekent ritme in Latijns-Amerika). Vanaf dat moment waren de 5 Hotcha’s een feit.

Hun populariteit steeg snel en in 1939 begonnen ze aan hun eerste grote tour van 8 maanden door Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Polen.

Image
De 5 Hotcha's: Cor en Wim Belder, Joop Heijman, Eddie Sernee en Geert van Driesten (1938)
Image
Sernee, Heijman, van Driesten, en de gebroeders Belder in Chiavari, Italië (30 november 1939)
Image
Image
Cor en Wim Belder, Joop Heijman, Geert van Driesten en Eddie Sernee in Berlijn

De 5 Hotcha’s (Eddie Sernee, Joop Heijman, Geert van Driesten, Cor Belder en Wim Belder) werden er vier omdat Geert van Driesten (bas mondharmonica) de band verliet toen hij in 1941 trouwde met een Duitse vrouw waarmee hij een eigen variété act begon.

Image
Image
Image
De 4 Hotcha's: Cor en Wim Belder, Joop Heijman en Eddie Sernee

Na even als de 4 Hotcha’s te hebben opgetreden werd Johan Janssen de nieuwe bas speler en zo werden het er toch weer vijf. Begonnen werd met een grote Duitse en Scandinavische tour, en gastrollen in een Duitse film.

Image
In de trein van Rotterdam naar Berlijn
Image
Image
Image
In het Scala, Berlijn: Cor en Wim Belder, Joop Heijman, Johan Janssen en Eddie Sernee (1941)
Image
Image
Grande finale in het Scala, Berlijn
Image
Film still uit 'Wer ist der Mörder?' met de Hotcha's (Maris Film)
Image
Im Wintergarten
Image
In Göteborg, 1941
Image
Bagagelabel
Image
In Hongarije
Image
In Spanje
Image

In 1949 emigreerden de broers Cor en Wim Belder naar Australië, en zo ontstond in Rotterdam de eerste versie van het Hotcha Trio dat later wereldberoemd zou worden. Het trio bestond uit Joop Heijman op solo mondharmonica, Geert van Driesten (die weer terug is van weggeweest) op bas mondharmonica en Eddie Sernee als vineta speler (akkoorden mondharmonica).

Image
Eddie Sernee, Joop Heijman en Geert van Driesten

De vineta spelers werden nogal eens gewisseld. Zo kwam na Eddie Sernee eerst Henk van Dipte, toen Lee Kuipers en vervolgens Gijs van der Wiel. In 1954 kwam Jan Vuik en tot slot in 1962 Frans Pauli. In 1970 hield het trio op te bestaan.

Image
Henk van Dipte, hierboven met een 'rol': acht tot een cilinder samengeklonken harmonica's in verschillende toonsoorten, Heijman en van Driesten
Image
Heijman, van Driesten en van Dipte. Van Dipte is trouwens opgeleid aan de Hotcha school (zie later op deze pagina). Eigen kweek dus :)
Image
Van Driesten, Heijman en Lee Kuipers
Image
Van Driesten, Heijman en Gijs van der Wiel
Image
Jan Vuik, Heijman en van Driesten
Image
Van Driesten, Heijman en Frans Pauli

Een mondharmonica trio bestaat meestal uit een bassist, een vinetist en een solist. Dit vergt uiteraard drie verschillende types mondharmonica.

Image

1. De bas mondharmonica, zoals bijvoorbeeld de Hohner 265 Chromatica (linksboven op de foto) heeft een bereik van twee octaven en is alleen geschikt om in te blazen (de meeste mondharmonica’s zijn doorgaans wisseltonig, waarbij blazen en zuigen een verschillende toon oplevert).

2. Vervolgens zorgt de vinetist voor het ritme. Hij of zij bespeelt een vineta (vernoemd naar een model Hohner mondharmonica) of een akkoorden mondharmonica, zoals het bijna 60 centimeter lange exemplaar van hierboven. Deze Hohner 267/384 beschikt over maar liefst 48 akkoorden.

3. Tot slot is het instrument van de solist een chromatische mondharmonica. Het model (rechtsonder) is een Hohner 64 Chromonica en heeft met z'n 64 verschillende tonen een bereik van maar liefst 4 octaven. De mondharmonica heeft aan het eind een knop die een schuif bediend. Door de schuif in te drukken, wordt de hele mondharmonica een halve toon hoger. Niemand zei dus ook dat mondharmonica spelen gemakkelijk is :)

Image
Joop Heijman als leraar aan de Eerste Nederlandse Chromatische Mondharmonicaschool in Rotterdam (ook wel de Hotcha school genoemd)
Image
Het 45 leden tellende Mondharmonica-orkest van de Mondharmonicaschool. Met in de cirkel Miep Zwitser, de latere (1953) echtgenote van Joop Heijman.
Image
Image
Het Hotcha Trio in de Duitse film ’Hotel Allotria’ (ook wel Saison in Oberbayern) 1956

Met Dorus (een goede vriend) werd veel opgetreden en gefilmd. Vaak was het Hotcha Trio te zien in Dorus zijn revue 'Een avond in Saint Germain des Prés', die ook jarenlang (1955-1963) bij de VARA op televisie te zien was. Hier bleef men voor thuis.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Hierboven verschillende scènes uit 'Een avond in Saint Germain des Prés'. Luister hieronder naar de openingstune 'Le Grisbi' van het Hotcha Trio. Het nummer is nu toevallig, in de versie van mondharmonica speler Jean Wetzel, ook bekend van Martin Scorseses nieuwe maffiafilm 'The Irishman'.

Image
Image
Met Dorus op tournee
Image
Lucifers met Hotcha Trio afbeelding
Image
Kauwgomplaatjes met Hotcha Trio afbeelding
Image
Image
Hotcha's maken reclame voor bier in de Tuney Tunes, 1952. 'Bier brengt hen in de goede stemming voor top-prestaties'. Heel bijzonder dit :)
Image
Image
Image
Televisie opnames uit de jaren vijftig
Image
Image
Hotcha Trio, hier met organist 'Meneer Cor Steyn'
Stacks Image 9053
Interview in de VARA-gids uit 1958
Image
Voor een videoclip (ja ja, toen al) van het nummer 'Toy Shop Rag' in Madurodam
Image
Image
1956
Image
In een ziekenhuis in Stockholm, 1957
Image
Image
Image
Promotie-optreden voor grammofoonplatenzaak
Image
Image

Hieronder de hoezen van singles en langspeelplaten

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Stacks Image 9055
Het laatste interview met Joop Heijman in 'Journaal 2000' (een kosteloos Rotterdams maandblad) uit januari 1971

Mocht u meer willen weten over het Hotcha Trio? Klik dan HIER voor de 'Hotcha Story’ geschreven door mondharmonica goeroe en bespeler Art Daane.

Bovenstaande is naar eer en geweten opgeschreven. Heeft u correcties, aanvullingen, vragen, foto's, mooie verhalen of wat dan ook? Leuk! Vul dan onderstaand contactformulier in en dan mail ik u terug. Vast vriendelijk bedankt daarvoor.

Don Heijman (zoon van)

Read More...

Contact

Klik op onderstaande knop om eventueel een bijlage (foto) mee te sturen.

Read More...