Er waren veel mondharmonica trio’s in de vijftiger jaren, maar het razend populaire Rotterdamse ‘Hotcha Trio’ werd vaak tot Europa's beste verkozen. Ze verkochten wereldwijd miljoenen platen, en traden op door heel Europa. Tot in Zuid-Amerika lieten ze hun sporen na. In Nederland werden ze vooral bekend met het nummer The Galopping Comedians, oftewel het Borstelnummer van Dorus. Klik op onderstaande audio link om het te luisteren.

Geert van Driesten, Joop Heijman en Jan Vuik
Joop Heijman (1918) speelde in het begin van de jaren dertig, al op jonge leeftijd saxofoon in het orkest van Harry en Oscar Jamin, dat men gerust kan beschouwen als de eerste Rotterdamse big band. Toen hij vanuit Amerika de muziek hoorde van 'Borrah Minevitch and his Harmonica Rascals' was hij om. Nooit eerder hoorde hij zulke klanken. Mondharmonica’s werden besteld en zo’n twee jaar werd er samen met bevriende muzikanten hard geoefend.
Toen Borrah Minevitch in 1938 in Europa op tournee was, lukte het de jongens om een stukje voor hem te spelen. Borrah vond het fantastisch en noemde hun hierna ‘real hotcha boys’ (hotcha betekent ritme in Latijns-Amerika). Vanaf dat moment waren de 5 Hotcha’s een feit.
Hun populariteit steeg snel en in 1939 begonnen ze aan hun eerste grote tour van 8 maanden door Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Polen.

De 5 Hotcha's: Cor en Wim Belder, Joop Heijman, Eddie Sernee en Geert van Driesten (1938)

Sernee, Heijman, van Driesten, en de gebroeders Belder in Chiavari, Italië (30 november 1939)


Cor en Wim Belder, Joop Heijman, Geert van Driesten en Eddie Sernee in Berlijn
De 5 Hotcha’s (Eddie Sernee, Joop Heijman, Geert van Driesten, Cor Belder en Wim Belder) werden er vier omdat Geert van Driesten (bas mondharmonica) de band verliet toen hij in 1941 trouwde met een Duitse vrouw waarmee hij een eigen variété act begon.



De 4 Hotcha's: Cor en Wim Belder, Joop Heijman en Eddie Sernee
Na even als de 4 Hotcha’s te hebben opgetreden werd Johan Janssen de nieuwe bas speler en zo werden het er toch weer vijf. Begonnen werd met een grote Duitse en Scandinavische tour, en gastrollen in een Duitse film.

In de trein van Rotterdam naar Berlijn



In het Scala, Berlijn: Cor en Wim Belder, Joop Heijman, Johan Janssen en Eddie Sernee (1941)


Grande finale in het Scala, Berlijn

Film still uit 'Wer ist der Mörder?' met de Hotcha's (Maris Film)

Im Wintergarten

In Göteborg, 1941

Bagagelabel

In Hongarije

In Spanje

In 1949 emigreerden de broers Cor en Wim Belder naar Australië, en zo ontstond in Rotterdam de eerste versie van het Hotcha Trio dat later wereldberoemd zou worden. Het trio bestond uit Joop Heijman op solo mondharmonica, Geert van Driesten (die weer terug is van weggeweest) op bas mondharmonica en Eddie Sernee als vineta speler (akkoorden mondharmonica).

Eddie Sernee, Joop Heijman en Geert van Driesten
De vineta spelers werden nogal eens gewisseld. Zo kwam na Eddie Sernee eerst Henk van Dipte, toen Lee Kuipers en vervolgens Gijs van der Wiel. In 1954 kwam Jan Vuik en tot slot in 1962 Frans Pauli. In 1970 hield het trio op te bestaan.

Henk van Dipte, hierboven met een 'rol': acht tot een cilinder samengeklonken harmonica's in verschillende toonsoorten, Heijman en van Driesten

Heijman, van Driesten en van Dipte. Van Dipte is trouwens opgeleid aan de Hotcha school (zie later op deze pagina). Eigen kweek dus :)

Van Driesten, Heijman en Lee Kuipers

Van Driesten, Heijman en Gijs van der Wiel

Jan Vuik, Heijman en van Driesten

Van Driesten, Heijman en Frans Pauli
Een mondharmonica trio bestaat meestal uit een bassist, een vinetist en een solist. Dit vergt uiteraard drie verschillende types mondharmonica.

1. De bas mondharmonica, zoals bijvoorbeeld de Hohner 265 Chromatica (linksboven op de foto) heeft een bereik van twee octaven en is alleen geschikt om in te blazen (de meeste mondharmonica’s zijn doorgaans wisseltonig, waarbij blazen en zuigen een verschillende toon oplevert).
2. Vervolgens zorgt de vinetist voor het ritme. Hij of zij bespeelt een vineta (vernoemd naar een model Hohner mondharmonica) of een akkoorden mondharmonica, zoals het bijna 60 centimeter lange exemplaar van hierboven. Deze Hohner 267/384 beschikt over maar liefst 48 akkoorden.
3. Tot slot is het instrument van de solist een chromatische mondharmonica. Het model (rechtsonder) is een Hohner 64 Chromonica en heeft met z'n 64 verschillende tonen een bereik van maar liefst 4 octaven. De mondharmonica heeft aan het eind een knop die een schuif bediend. Door de schuif in te drukken, wordt de hele mondharmonica een halve toon hoger. Niemand zei dus ook dat mondharmonica spelen gemakkelijk is :)

Joop Heijman als leraar aan de Eerste Nederlandse Chromatische Mondharmonicaschool in Rotterdam (ook wel de Hotcha school genoemd)

Het 45 leden tellende Mondharmonica-orkest van de Mondharmonicaschool. Met in de cirkel Miep Zwitser, de latere (1953) echtgenote van Joop Heijman.


Het Hotcha Trio in de Duitse film ’Hotel Allotria’ (ook wel Saison in Oberbayern) 1956
Met Dorus (een goede vriend) werd veel opgetreden en gefilmd. Vaak was het Hotcha Trio te zien in Dorus zijn revue 'Een avond in Saint Germain des Prés', die ook jarenlang (1955-1963) bij de VARA op televisie te zien was. Hier bleef men voor thuis.











Hierboven verschillende scènes uit 'Een avond in Saint Germain des Prés'. Luister hieronder naar de openingstune 'Le Grisbi' van het Hotcha Trio. Het nummer is nu toevallig, in de versie van mondharmonica speler Jean Wetzel, ook bekend van Martin Scorseses nieuwe maffiafilm 'The Irishman'.


Met Dorus op tournee

Lucifers met Hotcha Trio afbeelding

Kauwgomplaatjes met Hotcha Trio afbeelding


Hotcha's maken reclame voor bier in de Tuney Tunes, 1952. 'Bier brengt hen in de goede stemming voor top-prestaties'. Heel bijzonder dit :)



Televisie opnames uit de jaren vijftig


Hotcha Trio, hier met organist 'Meneer Cor Steyn'
Interview in de VARA-gids uit 1958

Voor een videoclip (ja ja, toen al) van het nummer 'Toy Shop Rag' in Madurodam


1956

In een ziekenhuis in Stockholm, 1957



Promotie-optreden voor grammofoonplatenzaak


Hieronder de hoezen van singles en langspeelplaten

















Het laatste interview met Joop Heijman in 'Journaal 2000' (een kosteloos Rotterdams maandblad) uit januari 1971
Mocht u meer willen weten over het Hotcha Trio? Klik dan HIER voor de 'Hotcha Story’ geschreven door mondharmonica goeroe en bespeler Art Daane.
Bovenstaande is naar eer en geweten opgeschreven. Heeft u correcties, aanvullingen, vragen, foto's, mooie verhalen of wat dan ook? Leuk! Vul dan onderstaand contactformulier in en dan mail ik u terug. Vast vriendelijk bedankt daarvoor.
Don Heijman (zoon van)