Joop Heijman sr. speelde solo mondharmonica in het wereldberoemde Hotcha Trio. Het trio was razend populair in de vijftiger jaren. Er waren vele mondharmonica trio's in die tijd, maar de Hotcha's werden vaak tot Europa's beste verkozen. Ze verkochten wereldwijd miljoenen platen, en traden op in veel theaters en radio- en tv studio's in vrijwel alle landen van Europa. Tot in Zuid-Amerika lieten ze hun sporen na. In Nederland werden ze vooral bekend met het nummer The Galopping Comedians, oftewel het Borstelnummer van Dorus.


In 1939 begon het al met de 5 Hotcha's (hier op tournee in Polen)


Scala, Berlijn


Chiavari, Italië 1939

In 1949 emigreerden 2 van de 5 Hotcha's (de gebroeders Belder) naar Australië. Vanaf toen werd 't het Hotcha Trio. Joop Heijman (solo mondharmonica) en Geert van Driesten (bas mondharmonica) bleven vaste leden tot aan het afscheid in 1970. De vineta speler (accoorden mondharmonica) werd vaak gewisseld. Jan Vuik kwam er echter in 1954 bij en bespeelde de vineta tot aan hun afscheid in 1970.


Uit de film ’Hotel Allotria’ (ook wel Saison in Oberbayern genoemd)


Met Dorus (een goede vriend) werd veel opgetreden en gefilmd. Vaak was het Hotcha Trio te zien in Dorus zijn revue Saint Germain des Prés, die ook jarenlang bij de VARA te zien was. Hier bleef men voor thuis.


Interview in de VARA-gids uit 1958 (klik voor vergroting)


Hotcha Trio, hier met meneer Cor Steyn


Joop Heijman als leraar aan de Mondharmonica-school in Rotterdam


Met Dorus op toernee voor de VARA


Hotcha's in bier-advertentie uit de Tuney Tunes (1952)Interview met Joop Heijman sr. in ‘Journaal 2000’ uit januari 1971 (klik erop voor een grotere versie)

Hieronder enkele single-tjes en lp's

Mocht je nog meer willen weten over het Hotcha Trio, ga dan naar de website van mondharmonica goeroe Art Daane en download ‘The Hotcha Story’ als pdf.

Heb je dan nog niet genoeg, kan je in Malden (bij Nijmegen) naar ‘de Muse’. Het enige 'accordeon en harmonica museum' in Nederland, alwaar ze naast honderden mondharmonica’s ook die van het Hotcha Trio hebben, in een heuse ‘Hall of Fame’.